kultúr-koccintások: A ZWACK Gyár és Múzeuma

(2013. január 26.)

Mindannyian jó ismerjük, az elhíresült császári felkiáltást: "Herr Zwack! Das ist ein Unicum!". És mindannyian jól ismerjük az ízt, a fűszeres-illatos, gyógyító keserűséget, mely a Hungarikumok büszke kosarában hirdeti hazánk értékeit.

 

Nekünk, magyaroknak, a terméken túl a Család és Zwack Péter személye jelent történelmet... a huszadik század második felének jelentős darabját, hiszen példájuk jól mutatja, hogyan győzedelmeskedik a jó a rossz felett, hogyan nyílhat virág az enyészeten, hogyan lehet feltámasztani azt, amit - egyszerre tudatosan és butaságból - évtizedekig romboltak. Példa értékű a tradíció tisztelete, az összefogás ereje, és megható, hogy Zwack Pétert, akit üzeletemberként és diplomataként életében is - természetesen - nagy tisztelet vett körül, most, halála után, egykori alkalmazottai elsősorban embersége, és a munka iránti végtelen alázata miatt emlegetnek őszinte bánattal a szemükben.

 

Látogatásunk során megismerkedtünk e a páratlan család történetével, részt vettünk a gyárhoz tartozó múzeum kiállításának tárlatvezetésén, és bekukkanttunk a gyártás rejtelmeibe - persze úgy, hogy a Titok továbbra is Titok maradhasson!

És nem csak a pincében kóstoltunk - úgy igazán, a hordóból csapolva -, de részt vettünk egy olyan foglalkozáson is, amelynek keretében a gyógynövényes italokkal ismerkedtünk... illatoltunk, kóstoltunk, és annyi érdekeset hallottunk, hogy ezentúl már csak "tudálokosan" (= tudományosan, csak épp spiccesen) tujuk inni az Unicumot!

   

 

Ha bármi kérdésed van, írj, örömmel válaszolok!

Mindenkit szeretettel várok!

Szabó Judit

info@explorehungary.hu