KIs téli Zene: A Régi Zeneakadémia és A Liszt múzeum

(2013. március 9.)

Pest fejlődésében a Sugár út kialakítása nagy szerepet játszott. Földrajzi értelemben, kelet felé új, hatalmas területet vont a sürűn beépített város magjába, társadalmi szempontból pedig egy, a korra rendkívül jellemző rétegnek adott új otthont.

Ugyanis a század második felére egyre csak erősödő ipar és kereskedelem sikerei az addigi, öröklött vagyonnal és ranggal büszke mágnás réteg mellett az önerőből, a gazdasági fejlődés révén felemelkedő pénzarisztokrácia rétegét emelték.

Az akkori "újgazdagok" pedig épp olyan díszletek közt kívántak élni, mint évszazados örökséggel bíró előképeik, s e vágy a palotabérházak épülésében kövesedett épületekké. A Sugár út házsorában csodás-hatalmas lakások, a Liget felé pedig egyre zöldebb területtel körbevett kis kastélykák emelkedtek. A bennük lakók pedig szerzett rangjuknak és vagyonuknak megfelelő társadalmi életre vágytak.

Nem csoda hát, hogy a város e nyüzsgő, fejlődő része adott otthont az olyan új intézményeknek, mint a Régi Műcsarnok és a Régi Zeneakadémia.

 

A Régi Zeneakadémia pedig a szisztematikus zenei képzés, és a nagyobb közönség számára elérhető koncertezés színhelye volt. Létrehívása Liszt Ferenc nevéhez kötődik! Ő ebben a házban lakott, tanított és alkotott 1881-1886 között!

Otthonában fogadta a hallgatókat, s szalonjából átlépve a Régi Zeneakadémia koncerttermébe, játszhattak az orgona díszítette pódiumon.

 

Liszt lakása ma múzeum, ahol megismerhettük, hogy élt a halhatatlan zeneszerző, megcsodálhattuk azokat a hangszereket, amelyeken játszott: köztük pl. azt az 1867-ben Bostonban készült Chickering-zongorát, amely ugyanabban az évben a párizsi világkiállításon aranyérmet nyert, vagy a kifejezetten Liszt számára készült "orgue-piano"-t, egy harmónium és egy zongora ötvözetét és egy különleges üvegzongorát!

De láthattuk a legendás ujjak hitelesnek gondolható gipsz mását is!

 

   

 

Ha bármi kérdésed van, írj, örömmel válaszolok!

Mindenkit szeretettel várok!

Szabó Judit

info@explorehungary.hu