KIs téli Zene: A Zeneakadémia oktatási- és irodaháza, a W52

(2013. február 23.)

Ha a Zeneakadémiára gondolunk, akkor a legtöbbek lelki szemei előtt a patinás intézmény szép, szecessziós épülete jelenik meg, és persze sokan ismerik a Régi-Zeneakadémia épületét is, az egykori Sugár úton.

 

De talán nem is gondoltunk eddig bele, hogy a nagyvonalú koncerttermeken, és a közönséget fogadó tereken kívül a világhírű oktatási intézmény számára ugyanolyan fontosak a tanítást-tanulást, és az irodai munkát biztosító épületrészek. A szépséges palota azonban kicsi ahhoz, hogy befogadja az iskola minden funkcióját, ezért a Zeneakadémia újjászületésének koncepciójában megjelent egy új épület, mely a Liszt Ferenc térről "kiszoruló" funkcióknak ad otthont.

 

Az egyetem oktató és előadótermei, egyéni gyakorlásra szolgáló, 21. századi technikával felszerelt zenekuckók és professzionális hangfelvételek készítésére alkalmas stúdiók kerültek az egykori ház épülettömegébe.

 

A W52 meglátogatásával olyan uatzásban lehet részünk, mint amikor egy film díszletei mögé tekintve megleshetjük a technikát, mely az áhított látvány és hangzás előállítását biztosítja. Egy igazi "backstage" élmény! A Feszl Frigyes által tervezett ház historizáló homlokzata mögött egy olyan világ tárul fel, mely mind forma-, mind anyaghasználatával a zenéhez kötődő, világszínvonalú munkát szolgálja, méghozzá a modern kor ízlésének köntösében.

 

Átgondoltság, igényesség és szépség jellemzi az anyagokat, formákat, s a zene úgy van jelen mindvégig, mindenhol a Házban, hogy még véletlenül se mutasson túl önmagán, s ne nyomja el a funkció fontosságát, de közben annyira szépek a jelzések, hogy már-már maga a szemlélődő az, aki elszégyelli magát, e a mértéktartó szégyenlősséget megtapasztalva.

 

Az épületet a tervező Mányi Stúdió építésze, Korda Gábor vezetésével tekintettük meg!!!

   

     

     

   

 

Ha bármi kérdésed van, írj, örömmel válaszolok!

Mindenkit szeretettel várok!

Szabó Judit

info@explorehungary.hu