Tavaszi mesék

Húsvét időpontja

A keresztény Húsvét ünnepének napjai történetiségükben szorosan kapcsolódnak a legnagyobb zsidó ünnep, a Pészach eseményeihez.

 

Az "Utolsó vacsora"-ként tisztelt történések az "Elkerülés" ünnepének Széder esti vacsorájakor zajlottak, melyet Jézus és az Apostolok - népükre jellemző módon,  maguk is zsidóként -  természetesen megültek.

 

A Hold járásához igazodó zsidó naptár szerint ez alkalommal ez az ünnepnap csütörökre esett.

A későbbi események - a Getsemáné kert, az elítélés, a Keresztút - egy éjszaka és egy nap leforgása alatt sűrűsödtek, így maga a megfeszítés pénteki napra esett, a Feltámadás pedig "harmadnapra", azaz vasárnap történt.

A Jézus megváltó kereszthalálában és feltámadásában hívő - egyébként zsidó - emberek Krisztus követőivé, azaz kereszténnyé lettek, de a régi szokások még sok generáció mindennapjait átitatták.

Kézenfekvő volt az "új" ünnepet a "régi" szokásokhoz kapcsolódóan ünnepelni, így - mivel Pészach napja a holdhónapokban számoló zsidó naptár miatt a hétnek mindig más napjára esett - a keresztény Húsvét ünnepnapjai is csúszkáltak a hét napjainak rendjében.

Annak érdekében, hogy az ünnepkör meghatározó napjai mindig a hét ugyanazon napjára essenek, valamilyen módon a Hold járásához kellett kötni az ünnep dátumának meghatározását - még akkor is, ha a Nap járását leképező naptárban egyébként a Pészach ünnepe a hét más-más napjára esik.

 

A niceai zsinat 325-ben rögzítette, hogy a tavaszi napéjegyenlőséget követő holdtölte utáni első vasárnap Húsvét vasárnapja, és mivel ehhez képest számítjuk az ünnep többi napját, így most már egészen bizonyos, hogy Virágvasárnap, Nagycsütörtök, Nagypéntek, Nagyszombat a nevükben hordozott napra esnek.

 

Nagypéntek péntekre, Húsvét hétfő pedig...  idén is... hétfőre esik!

Nagy biztonság ez ebben a folyton változó világban!

 

Hamarosan jön a Nyuszi! És tojik tojást!

?!?!?

Erről is írok hamarosan!

 

Kellemes Húsvéti készülődést kívánok mindenkinek!

Üdvözlettel: Szabó Judit

 

Ha bármi kérdésed van, írj, örömmel válaszolok!

Mindenkit szeretettel várok!

Szabó Judit

info@explorehungaryclub.hu