A tiszahát festett kazettás mesevilága

(A "tiszaHát 2017" tagcsoport programja)

(2017. június 3-4-5.)

Tarpa, Tivadar, Túristvándi - pattogó, katonás felsorolás, de ha folytatjuk: Csaroda, Csécse, Csenger, Csengersima, Túrricse... csattog a szó, mint a vidám mondókákban, s felidézi - ahogy Móricz írta - "a nagy tágasságot, a színes és csillogó végtelent (...) a tavaszi napfényt és a tág tüdőt. Benne van a gyümölcs édessége és a nyári por kedves szaga. A természet lelkesítő, tüdőtágító, illatos öröme.„

Messze, sőt a messzén is túl, a Tisza hátán, ahol a Szamos, a Kraszna és számtalan patak ágazik szerteszét a hordalék"hegyek" közt holtágak  szövevényét alkotva, ott, ahol a lápok mélysége és a gátak magasa tagolja a látszólag sík vidéket, igen-igen, ott, ahol a "kis Túr siet beléje, mint a gyermek anyja kebelére".

1264-ben úgy írtak róla, „Magyarország szélén terül el, ahonnan kezdődően Tatárországig már emberi települések sincsenek.”

Gyügye, Márokpapi, Kölcse, Szamosújlak - meg sem lepődünk, hogy ezen a tájon ilyen nevű falvak templomain győzedelmeskedett az emberi gondoskodás az idő vasfoga felett. A romokból felélesztett templomok újjávarázslóit nem csak az Europa Nostra díj jutalmazza, de a tudat is, hogy az újjáéledés nem csak a falakra, hanem a közösségekre, az itt élő emberek lelkére is értendő.
S a frissen meszelt falak, a restaurált ácsolat alatt valahogy mégis ott van az évszázados levegő, amit csak azokon az ősi, szinte misztikus erejű helyeken érezhetünk meg, ahova a XIV. század embere a templomait építette.
 
Meseország a Tiszahát, "Tündérmese". Szól a tájról, a patics falú templomokról, a festett fakazettákról, az ácsolt malmokról, és haranglábakról, a gyümölcs gyümölcseiről, a pálinkáról, a lekvárról és a süteményekről, de szól az árvíz pusztítása kapcsán az összefogásról, az újjáépítésről is.

Szól a múltról, itt a jelenben.

Szólt hozzánk, rohanásban meggyötört városiakhoz, hogy lássuk, hogy érezzük, a Vidék gyönyörű.

 

Csodás pünkösdi kirándulásunkon a kölcsei Tiszteletestől azt is megtanultuk:

Képélményeink:

 

             

 

Ha bármi kérdésed van, írj, örömmel válaszolok!

Mindenkit szeretettel várok!

Szabó Judit

info@explorehungaryclub.hu