Erdély: Kalotaszeg - Torda-Torockó-Gyulafehérvár -VajdahUnyad

(Az "Erdély (1 és 2) 2018" Tagcsoport programja)

(2018. május és június)

Erdély a magyar emberek számára egyszerre jelenti a múlt szépségét, a "tündérkert" emlékét, ugyanakkor az elvesztett ország szomorú érzését is. A melankóliát csak fokozza a természet szépsége, s az emberek, akik ott vannak otthon, miközben mi itthonról próbáljuk megismerni, milyen egy másik országban magyarként élni...

 

Kalotaszeg színmagyar területe a gyönyörű templomaival, hímzéseivel magával ragadó. Sehol sem szól úgy a Himnusz, mint a Bánffyhunyadi templomben, a kórustalálkozó népviseletbe öltözött résztvevői hangjával!

 

Torda a vallászszabadság szimbóluma, környezetét ugyanakkor Szent László király legendájával lengi be az emlékezet.

 

Torockó pedig, a Székelykővel egy igazi gyöngyszem, ahol lépten-nyomon elvarázsol az épített örökség, s mindaz, melyet az ott élők szellme őriz!

 

A Gyulafehérvári püspüki székhely, majd Vajdahunyad már abba engedett betekintést, hogyan változik a Világ, s hogy mennyire mást jelent a románságnak minaz, amit nekünk, magyaroknak e helyszínek sugallnak.

 

Kirándulásunk során nem csak a szépséget, de a történelem viharait, s az együttélés kényszerének nehézségeit is megismertük.

 

 

Máskor is szeretettel várok mindenkit!

Szabó Judit

info@explorehungaryclub.hu